Tjänstecykel

Tjänstecykel istället för tjänstebil?!

 

Självklart kan du ha en tjänstecykel istället för en tjänstebil! Det lämpar sig naturligtvis inte för långa sträckor, det blir ju lite jobbigt att cykla till en annan stad, men det är perfekt om man ska någonstans i samma stad. Det är inte bara mer miljövänligt utan även bra för din kropp. En cykel ger mycket motion och ett tillfälle att träna både ben och överkropp.

Precis som en tjänstebil så måste en tjänstecykel betalas skatt för och betalas för. Det är en skattepliktig förmån för den anställde om en arbetsgivare låter an anställd använda tjänstecykel privat. Vi rekommenderar så klart att man använder den privat också, just på grund av samma anledningar som vi nämnde innan.

Om den anställde själv hade valt att bekosta en motsvarande cykel så är det så förmånsvärdet beräknas. Är det så att den anställde har avsikt att behålla cykeln så ska det redovisas ett förmånsvärde som motsvarar marknadsvärdet på cykeln. Det tillkommer även eventuella kostnader för service och reparationer. Då behövs inte förmånsvärdet redovisas varje månad i arbetsgivardeklarationerna.

Är det så att cykeln inte ska behållas utan att den enbart ska lånas under en viss tid så ska förmånsvärdet räknas ut varje månad. Det läggs också till en kapitalkostnad eftersom den anställde inte behöver lägga ut egna pengar för cykelköpet.

Visst är det många regler att hålla reda på? Som företagare har man redan många lagar i huvudet vilket kan snurra till det. Därför väljer många företag att anlita hjälp. En redovisningskonsult kan exempelvis bli en viktig resurs eftersom de kan sköta hela redovisningen. Eftersom det tar tid att hitta en redovisningskonsult så kan du enkelt ta hjälp av Ekonomijuridik.se. De är experter på just detta och har hjälpt många företag. Tar du kontakt idag så kan du ha en lösning på ditt cykelproblem inom bara några dagar.