Köpa cykel

 

Funderar du på att köpa en ny cykel?

Innan du investerar i en ny cykel kan det vara bra att tänka efter noga vilken typ av cykel som passar dig och de behov du har. Vi har listat några saker som är bra att tänka på innan ditt köp.523silver10247680_srcset-large

 • Vad ska du använda din cykel till? Är det en pendlarhoj du behöver eller ska du köra runt på en massa knixiga och svårtillgängliga stigar i skogen? Eller vill du kanske hellre ha en el-cykel som kan hjälpa dig i uppförsbackar och motvind?
 • Provcykla! Köp aldrig en ny cykel utan att du först har provcyklat den. Testa dig fram mellan olika modeller så att du kan känna skillnader och därmed avgöra vilken som passar dig allra bäst. När du provcyklar ska du se till så att cykeln är inställd efter dina mått och testa på at svänga fort och långsamt och även att bromsa hårt. Tänk efter om cykeln har den utrustning du behöver eller om inte, går det att komplettera så du får det du vill ha?
 • När du provat ett antal modeller ska du absolut köpa den som känns bäst även om den är lite dyrare. En cykel har du ofta under en lång tid och då är det viktigt att det är en cykel du trivs med och är bekväm. Det är absolut värt pengarna.
 • Något som också är bra är att köpa din cykel hos en riktig cykelhandlare. Där kan du få hjälp med reparationer, service, delar och tillbehör som passar din cykel. Hos cykelhandlaren får du också din cykel monterad utan några extra kostnader.

Hos Biker Supply House bjuder vi alla våra kunder som köper en cykel hos oss på fri service efter ca 15-20 mil och du är självklart alltid välkommen in till oss med din cykel om något skulle behöva justeras.

Lycka till med cykelköpet!

Köpa barncykel

Dags att köpa en barncykel?

i284852689397352819-_szw1280h1280_

Ett barns cykelkarriär börjar i tidig ålder och att lära sig cykla är något spännande men samtidigt svårt och ett stort äventyr i barnets liv. Efter trehjulingen kan det vara bra att låta barnet få en springcykel där de kan lära sig hålla balansen på ett smart sätt. En springcykel är tvåhjulig men har inga pedaler utan barnet sparkar sig istället fram eller springer upp cykelns fart. När barnet är säker på balansen är det dags för en riktig tvåhjulig cykel. Men det är inte helt lätt att köpa en barncykel. Många gånger köper man en cykel som är alldeles för stor till barnet och det är inte speciellt klokt. En barncykel ska köpas i helt rätt storlek och ett barn ska inte växa i cykeln utan istället växa med den. Det är då bättre att köpa en begagnad cykel i rätt storlek än en ny cykel som är för stor.

När man köper en cykel till ett barn är det viktigt att barnet når ner till marken med sina båda fötter sittandes på sadeln. Det är mycket svårare att hålla balansen om man har en för stor cykel. Se till att få barncykeln monterad på en cykelverkstad.

En barncykel ska ha fotbroms och inte handbroms. Den ska ha breda däck för att balansen ska bli så bra den kan. Bredare däck gör också att farten blir lite lägre vilket gör att den som eventuellt springer med ska hinna med lite lättare. Styret får inte vara för högt och barnet ska nå båda handtagen på styret när det vrids i 45 grader. Sadel, handtag och pedaler ska ha så bra fäste som möjligt så att det inte är risk att barnet halkar och det är även bra för stabiliteten om framgaffeln är lite böjd. Helst ska en barncykel även ha både pakethållare och skärmar.

 Ålder  Längd  Storlek
 3-4 år  90-110 cm  12″
 4-6 år  105-120 cm  16″
 5-8 år  115-125 cm  20″
 7-11 år  125-145 cm  24″
 11 ->  145-160 cm  26″

Storlekstabell:

Allmänna cykeltips

Här kommer lite tips som kan göra din cykeltur till en härlig och angenäm upplevelse och som förlänger både din och cykelns livslängd.

 • Cykelhjälm! Använd alltid cykelhjälm oavsett hur ung eller gammal du är
 • Reflexer och belysning när det är mörkt9207637114910_1118322_new_jpg
 • Ett par bra däck med ett rätt lufttryck minskar risken för att få punktering
 • Dubbdäck på vintern. Dubbdäcken är lite dyrare än ett par vanliga däck men de pengarna sparar du lätt in på om du undviker omkullkörning som medför sjukskrivning. Cyklar du på vintern är det klokt att montera på dubbdäck
 • Har du en cykel med flera växlar? Då är det bra att ta för vana att lite då och då växla igenom alla växlarna så att det inte fastnar
 • Var noga med bra bromsar
 • En bra sadel som passar dig och handtag och pedaler med bra grepp
 • Om något glappar eller sitter löst ska du åtgärda meddetsamma så att du undviker skador på cykeln eller olyckor i trafiken
 • Ringklocka! Ha en bra ringklocka på ditt styre så att du snabbt och enkelt kan varna gående att du är på gång. Det är inte ofta någon blir arg för det
 • Det är bättre om du växlar ner till en lättare växel istället för att du trampar segt och långsamt. Det inte bara sliter mindre på din kropp utan ger dig också en högre fart

Njut av långa och härliga cykelturer året runt, dygnet runt!